Dienstencentrum Den Breughel

Haacht

Alle functies waren vroeger rond een binnenkoer gelegen van waaruit elk bouwdeel ontsloten werd. Daarnaast had elke vleugel nog een eigen toegang. Dit vormt het basisconcept, maar dan in een hedendaagse variant: via een aantal doorsteken komt de gebruiker op een overdekte binnenkoer, langs waar hij elk bouwdeel kan betreden. Deze route is de preferentiële, maar toch kunnen de drie bouwdelen apart ontsloten worden, zodat de verschillende functies ook los van mekaar bruikbaar zijn. De binnenkoer bevat het centraal onthaal en wordt begrensd door de verschillende balies. Voor een vlotte werking is een grote leesbaarheid nodig zodat de bezoeker snel zijn weg vindt in het complex. Daarom is er gezocht naar een heldere verdeling, zowel in snede als in plan. Op maquette is een volumestudie gebeurd met het bestaande gebouw als bouwsteen. Zo vormt het kasteel zowel in morfologie als in functie een volwaardige entiteit van het gebouwcomplex. Ook de gevel van de nieuwe toevoeging is gebaseerd op de opbouw van het kasteel: dit gebouw is vormgegeven op een grid van 1,80m, dat de basis vormt om kolommen op die asmaat rondom het hele gebouw te trekken. Daarnaast werden ook de plint, de lisenen, de kroonlijst en de houten luiken gebruikt in een hedendaagse variant om het gebouw vorm te geven. Tenslotte zijn ook alle balies afsluitbaar met houten luiken, net zoals de originele ramen van het kasteel. Dit zorgt voor dynamiek in het atrium. De parkaanleg bouwt verder op het historische park met enkele merkwaardige bomen, rododendronmassieven, vijverpartij en padenstructuur. Alleen wordt het park terug helemaal rond en tegen het gebouw gebracht en wordt het parkeren opgelost in de parkstructuur, in verschillende afsluitbare zones naargelang de parkeerdruk.

Referentie
Utiliteitsbouw
Dienstensector
Plaats
Haacht
Opdrachtgever
Autonoom Gemeentebedrijf Haacht
Architect
Contact
THV Lava / Grontmij
Dhr. Pieter Mariën Tel: 02/711.28.26
Oppervlakte
4.070 m²
Projectwaarde
6.150.000
Bouwjaar
2011 dec. 2012